Vi som vill att Åsa Romson ska avgå


Traditionella medier har länge underlåtit att granska Miljöpartiet. Det har varit så fullkomligt farsartat att det krävdes en väldigt välorkestrerad insats från ett gäng som drev kampanjen #granskaMP för att några skulle få tummen ur och åtminstone göra en ansats. Det tycks dock ha blåst över för nu, när det verkligen gäller, när Miljöpartiet sitter i regeringsställning för första gången, är man inte ens intresserad av att för allmänintressets skull granska vad exempelvis Romson håller på med. Andra ministrar kommer också undan. Men bland alternativmedier och på Facebook märks det tydligt vad folk tycker om MP i allmänhet och Romson i synnerhet. Facebooksidan “Vi som vill att Åsa Romson ska avgå” har på mindre än 36h fått fler likes än Romsons egen sida.

För några dagar sedan skrev Patrik Kronqvist en krönika om att medierna måste vakna, börja ta sitt eget uppdrag på allvar och granska regeringspartiet MP. Han skriver:

MP-språkröret Romson har inte fått en lysande start som miljöminister och vice statsminister. Expressen har i en rad artiklar avslöjat att statsrådet har:

* Underlåtit att betala energiskatter för diesel.
* Målat sin husbåt med en giftig bottenfärg.
* Värmer upp fartyget med en oljepanna.
* Tömmer gråvatten rakt ut i Östersjön.

Åsa Romson själv verkar förvånad över granskningen. Hennes första kommentar var att bilderna på båten som Expressens reporter visade för henne var upphovsrättsskyddade.

Nu stämmer det i och för sig inte att Expressen har avslöjat dieselskattefusket, det gjorde nämligen Chang Frick och Nyheter Idag. Texten har över 30K likes för övrigt. Nu råkar jag veta att även Aftonbladet gjorde samma gräv som Chang Frick, satt och tryckte på det efterföljande helg och blev sedan omsprungna av Expressen som hann göra samma research och publicera en egen artikel om saken innan AB släppte det (jag vet inte om de gjort det ännu). Frågan är vad som hände på Aftonbladets redaktion, men klart är att de gör sig själva jävligt redundanta om de inte ens kan göra sitt mest primära jobb, att granska makten.

Artikeln delades från bubbla också, direkt när den kom. Här är en screenshot från våra Facebook insights som visar hur många visningar och hur många likes och kommentarer länkningarna fått:

Screen Shot 2014-10-17 at 13.15.05

Sanna Rayman skriver på Svenska Dagbladets ledarblogg om det uteblivna drevet och hur MP har “krishanterat” sin granskning:

Till detta vill jag lägga faktorn Nyheter Idag. På Twitter har jag sett många diskussioner och meningsutbyten där avslöjandena om Romson har avfärdats av miljöpartister, ofta ledande sådana, med hänvisning till att det där kommer från SD-anstrukna sajter och är därmed inte trovärdigt. Politiska motståndare i Alliansen som har spridit och kommenterat avslöjandena får veta att de sprider information som kommer från ”fel” håll.

Kort sagt, man försöker desarmera själva avslöjandet genom att kleta SD på det och göra nyheten till politisk paria. Och det verkar funka. Endast Expressen, kända för att inte banga att få händerna smutsiga i jakten på scoop, börjar gräva i samma nyhet. Jag hoppas att jag har fel, men utifrån ser det onekligen ut som att övriga verkar anse sig liite för fina för detta avslöjande.

Detta är förstås helt orimligt. Åsa Romsons diesel blir inte mindre grönfärgad bara för att det var Nyheter Idag-murveln Chang Frick som påpekade färgen först. Journalistiska frågor kring detta är inte illegitima och har sannerligen ingen uppenbar koppling till migrationsfrågan eller SD. Ändå ser jag att till och med partisekreteraren Anders Wallner använder SD-klet som kofösare när han ska hantera besvärliga frågor angående Romson. Detta bör han upphöra med omedelbart. Wallner är partisekreterare för ett regeringsparti och en sådan ska inte försöka desarmera nyheter och granskning genom att göra den politiskt oberörbar av irrelevanta skäl

Faktum är att massmedias inställning är ett stort demokratiskt problem, utöver att de gör sig själva redundanta. Vad är syftet med deras journalistik? Att utöva makt i egenskap av den tredje statsmakten? Är det verkligen en slump att det ser ut som det gör när så många journos är miljöpartister? Så många frågor som aldrig kommer att besvaras. Tur är väl att andra är intresserade av att göra jobbet i alla fall. På mindre än 36h fick Facebooksidan “Vi som vill att Åsa Romson ska avgå” fler likes än Åsas egen sida. 

Screen Shot 2014-10-17 at 13.30.23

+ There are no comments

Add yours