Välkommen till Frihetligt!


På den här siten kommer ett antal svenska libertarianer blogga. Dessutom kommer vi att länka flitigt till liberala bloggare, ledarskribenter m.fl. Tanken är dels att skapa en portal för frihetligt skrivande i Sverige, dels att skapa en ny plattform där frihetsaktivister kan publicera texter.

Vi som startat frihetligt.se är bl.a. aktiva i Frihetsfronten och kring nyhetstjänsten bubb.la. En av orsakerna till att vi startat siten är att bubb.la bara publicerar länkar, så den siten måste kompletteras av sådana som den här. Vi hoppas att frihetligt.se över tid kan bli en samlingspunkt för hela den svenska frihetsrörelsen.

17 Comments

Add yours
 1. 1
  Läsare

  Hej. Er iver att göra sidan så tekniskt avancerad som möjligt har istället gjort att sidan fungerar uselt i Chrome (Linux). Tyvärr är det en ganska vanlig trend inom webbdesign där “häftiga” finesser går före ens en fungerande sida men det är fortfarande irriterande och helt onödigt.
  Med Javascript aktiverat går det inte att scrolla upp och ner på sidan.

  Lyckligtvis fungerar det att stänga av Javascript i alla fall, det är ofta inte fallet men det kan ju vara idé att fundera över om sidan kan förbättras/förenklas.

  • 2
   Martin Eriksson

   Tack för feedback! Siten är nystartad och alla funktioner är inbyggda i det WordPress-tema vi använder oss av. Vi har alltså inte gjort någonting alls för att lägga till eller ta bort funktioner. Tråkigt att höra att siten inte funkar lika bra i alla webläsare – vi har inte sett några problem tidigare, även när vi testat från Linux-datorer. Tyvärr har vi i dagsläget mycket begränsade möjligheter att göra tekniska förändringar av sidan – vi har fullt upp med det redaktionella, att fixa in fler inlägg – men vi ska definitivt ha detta i åtanke i framtiden om vi får mer resurser att utveckla siten!

  • 3
   Annan läsare

   Hej, jag är en annan läsare som har samma problem, fast firefox på linux. Vet ej hur jag stänger av javascript dock, så det är närmast olidligt när sidan skrollar mer än vad jag vill.

   • 4
    Annan läsare

    Lyckades lösa det. Jag använder uBlock för att blockera annonser. Men man kan själv specca vad man vill blocka på en sida, t.ex. all javascript på en sida. Gör så här:

    1. Öppna inställningarna för ublock.
    2. Slå på “I am an advanced user”.
    3. Gå tillbaka till denna sajt.
    4. Tryck på uBlock-ikonen i addressbar:en.
    5. Välj att blockera “1st-party scripts”.

    Nu blev det genast mer behagligt att surfa på sidan, även om vissa element inte riktigt funkar. T.e.x är headern megahög och tar upp massa plats på skärmen.

    Hoppas detta hjälper någon mer än mig!

 2. 5
  As Smouth

  Fungerar tyvärr dåligt även på ipad, halva skärmen tas upp av igelkotten och en fjärdedel tas up av bubblas nyheter. Resterande yta lämnas åt den text man läser.. förutom den detaljen så är det en mycket bra sida och texter!!!

 3. 6
  Linus

  Hej, vill bara påpeka att ert val av textfärg på artiklarna/inläggen (ljusgrå på vit bakgrund) gör att det för mig är om inte oläsligt så iaf svårläst. Kan ni inte vara så snälla och se över det? (Jag kör Firefox på Linux om det nu skulle göra någon skillnad.) Jag har i nuläget inte orkat komma igenom en enda text här ännu på grund av det här. Tack på förhand!

  • 7
   Linus

   Eh, jag ser att det inte ens finns inlägg här på sidan – det är länkar till bloggar. Uppenbarligen har jag inte ens försökt läsa en text. Jag trodde jag hade gjort det. Oavsett – den text som faktiskt finns på sidan är fortfarande – för mig – ljusgrå på vit bakgrund.

  • 8
   Martin Eriksson

   Hej Linus! Mycket bra synpunkt om länkfärgen, vi borde ta en titt på det. Vad gäller sitens innehåll så är det en blandning av två sorters material – dels ett urval av länkar till frihetliga bloggare, dels eget material som publiceras direkt på Frihetligt.

 4. 9
  Argonheart

  Hej,
  1) jag håller med Linus om att texten är svårläst med ljusgrått på vitt, vore bra med lite bättre kontrast.
  2) Det vore bra om datum för blogginlägg syntes på högsta nivån, dvs i listorna som heter +A-E, +E-K etc…
  så man inte behövde klicka upp inläggen för att se om dom var färska eller gamla.

 5. 10
  Argonheart

  Hej igen,
  Upptäckte just fönstret till höger på denna sida “SENASTE INLÄGGEN”
  Det löser en del av problemet jag nämnde i förra kommentaren, men nu saknar jag istället författarnamn vid inläggen.
  Rubrik + Författarnamn skulle jag vilja ha i fönstret till höger.
  Rubrik + Datum skulle jag vilja ha vid inläggsrubrikerna i bloggarna för varje författare.

 6. 11
  Antimon555

  Hej
  Hur väljs det ut vem som ska skriva/bli länkad här? Vad krävs i form av åsikter/ämnen, nyhetsvärde, kvalitet m.m.? Det är väl svårt att säga eftersom det är subjektivt, men ungefär? Och vad krävs i form av personuppgifter, kan man vara helt anonym – eller, ja, så anonym som ens teknik och kunskap tillåter?

  Anledningen att jag frågar, är att jag har en blogg, Integritetsnytt, där jag skriver om personlig integritet, yttrandefrihet, m.m., men den får inte många besök. Några exempel:
  integritetsnytt (punkt) wordpress (punkt) com/2014/11/24/ett-kontantlost-samhalle-ar-ett-overvakningssamhalle/

  integritetsnytt (punkt) wordpress (punkt) com/2016/02/03/help-us-we-need-decentralized-comments/

  integritetsnytt (punkt) wordpress (punkt) com/2016/03/15/det-ar-inte-nathatet-som-ar-ett-hot-mot-demokratin/

  integritetsnytt (punkt) wordpress (punkt) com/2017/01/19/surveys-anonymity-and-data-sharing/

  • 12
   Simon Gustafsson

   I ditt fall så är kravet att vi ska känna till din blogg och det gör vi ju nu. Ser verkligen ut att vara något vi vill bevaka. Gennerellt så gäller att man ska vara någonstans i den libertarianska intressesfären och primärt skriva på svenska. Kvalitét och relevans bedöms av redaktörerna för varje enskilt inlägg. Vad gäller anonymiteten så är det inget som hindrar, naturligt nog, men skulle du vilja ha en specifik pseudonym (eller vilja presentera ditt projekt närmare) så kontakta mig gärna på simon@bubb.la, annars consider yourself tillagd 🙂

   • 13
    Antimon555

    Tack!
    Nej, ingenting särskilt, jag kallar mig “Antimon555” och bloggen heter Integritetsnytt, det går bra vilket som, men Integritetsnytt är väl mer beskrivande.
    Tack igen!

 7. 14
  tobbex

  Hejsan kan ni göra en flik där ni har länkar till alla bloggar och sidor ni använder även länkar till deras Facebook och Twitter så att det är lätt att följa alla frihetliga röster.

 8. 15
  Jan Olof Norrby

  Ibland hittar jag läsvärda artiklar på morpheusblogg.se
  Ett litet tips bara. Har ni kollat in den och dissat så bortse från detta meddelande!

 9. 16
  Simon Gustafsson

  Jan: Tack för tips! Intressant sida, men passar inte riktigt Frihetligts profil. För all del skulle de kunna bränna till ordentligt någon gång och publicera något omistligt. Säg gärna till då så gör vi en ny bedömning om inte annat 🙂

 10. 17
  Lars-Erik Nilsson

  Använder kommentarsfältet som kontaktförsök 😉 Ideella föreningen MagMa vill komma i kontakt med er angående att ev bilda en dissidentfond i samarbete med bl a bloggen Utanför åsiktskorridoren. Vänligen maila ordföranden för mer info!

+ Leave a Comment