Utesluten från landslaget – för en tweetJonas Nilsson har varit en aktiv MMA-utövare i flertalet år. I år så lyckades han komma trea i SM, vilket enligt MMA-förbundets praxis automatiskt kvalificerar honom för landslaget. Strax innan jul kom dock beskedet att han inte längre var aktuell att bli uttagen på grund av brott mot förbundets “code of conduct”.

Skälet som angavs var en tweet, en tweet som ironiserade över en vänsterartikel, men som förbundet valde att tolka som en uppmaning till folkmord. Förbundet valde därefter att diskvalificera Jonas från landslaget utan vidare kommentar, möjlighet till överklagan finns inte heller.


Tweeten som föranledde avstängningen

– Jag har tidigare haft en god relation till förbundet. Som pionjärer inom kampsport så har de gjort ett väldigt bra jobb, men uppenbarligen så var den goda relationen väldigt ensidig.

Det här beslutet är inget som speglar MMA-sfären i övrigt, menar Jonas. Utövarna av sporten är generellt väldigt icke-PK. Sporten fungerar som ett sätt att disciplinera sig själv och få ordning på liv som inte sällan kan präglas av en viss stökighet.

– Jag har fått ett oerhört stort stöd, framförallt av andra utövare. Många har också uttryckt en stor oro över en sådan godtycklig uteslutning som inte baseras på tydliga riktlinjer utan enbart på ordföranden Jesper Gunnarssons omdöme. Folk är förbannade.

Jonas är politiskt engagerad på olika sätt. Bland annat genom att vara författare till böcker som Anarkofascism: Naturen återfödd och Att förstå alternativhögern, men förbundets beslut kommer fortfarande som något av en chock.

 Politik brukar inte vara känsligt, folk är ganska grova. Även personer i förbundet kan uttrycka ganska starka åsikter på sociala medier, Jesper Gunnarson inkluderad. Det som troligen har skett är att vänsteraktivister har utövat påtryckningar på förbundet och hotat med att ge dem dålig PR om de tillåter mig att tävla under deras flagg och då har de vacklat och hellre valt den ynkryggiga vägen att slänga ut mig istället för att stå på sig.

Nu är det inte längre aktuellt för Jonas att ha något samröre med det svenska MMA-förbundet, inte så länge den nuvarande ledningen sitter kvar. Förtroendet för ledningen har varit lite vacklande sedan tidigare då tendenserna till “småpåvefasoner” har funnits även innan detta, vissa matchbedömningar och annat där Gunnarsons godtycke demonstrerats, men inget har nått upp till den magnitud som detta innebär.

 Det är en riktigt jävla skandal att slänga ut någon från landslaget på grund av politisk uppfattning, särskilt på det här godtyckliga sättet.

Beslutet är märkligt på många sätt, men riskerar också skapa en kultur där utövarna inte längre vill uttrycka vad de tycker och tänker och där man går bakom ryggen på varandra.

– Det är ju förnedrande, är du beredd att förnedra dig själv så blir det här ju en organisation att vara i. Det här politiskt korrekta tyranniet måste få ett slut och det enda sättet för det att få ett slut är att man står på sig mot sådana här översittarfasoner.

Frihetligt söker förbundet för en kommentar.

+ There are no comments

Add yours