Till frågan om bögbeväpning


Det finns en märklig ståndpunkt efter katastrofer och illdåd – och det är att man ska undvika politiska diskussioner. Av någon obegriplig anledning anses det vara det bästa sättet att hedra de döda att inte diskutera vad som skulle kunnat göras för att de inte skulle vara just … döda.

Som Orlando – det finns viktiga lärdomar att dra efter massakern – men det är definitivt inte de lärdomar som delar av överheten vill vi ska ta till oss.
Men låt oss börja med att gå tillbaka till en tid då hbtq–gruppen i USA inte lät sig mördas.

Stonewallkravallerna brukar ofta anföras som exempel på den moderna hbtq-rörelsens födelse – bögar i Greenwich Village vägrade låta sig hunsas av polisen och slog helt enkelt tillbaka.

Vad kan vi lära av detta?

Motstånd lönar sig.

Riktigt motstånd alltså.

Inte det där ”motståndet” som tar sig uttryck i hbtq-certifieringshysteri och spridande av upplysningsmaterial till dem som är heterosexuella så att de ska förstå dem som inte är heterosexuella.
Stonewallbögarna slogs inte för att alla de som inte var bögar skulle ”acceptera” dem. De slogs för sin rätt att få bli lämnade ifred.

Det var inte så att Greenwichbögarna hade problem med vanliga medborgare – de hade problem med polisen och myndigheterna. Merparten av bögklubbarna i området stod under maffians beskydd. Inte bara därför att maffian såg det som en lukrativ verksamhet utan de drev dem också i eget intresse i en annan mening – flera ledande medlemmar i denna organisation för den italienska livsstilens befrämjande var själva bögar eller transsexuella, och maffians ledande affärsutvecklare och bokhållare vid sidan av Meyer Lansky var kvinna och öppet lesbisk.

Så böghatande idioter kom aldrig på tanken att gå till angrepp mot dessa krogar och kaféer. Liksom lite irrationellt att försöka göra det när dörrvakten är en 120-kilos maffiatorped, förvisso iförd kvinnokläder men väldigt välbeväpnad.

En ståndpunkt hörs nu i debatten mycket tydligt från en del av dem i USA (och i Sverige) som vill undvika en upprepning av massakern i Orlando; Vapeninnehav måste begränsas, kanske ska till och med vapeninnehav för privatpersoner helt förbjudas.

Men tänk om det är tvärtom? Bögarna behöver mer vapen för att kunna skydda sig. Som i Greenwich Village, som i The Levee i Chicago och Barbary Coast i San Francisco för hundra år sedan. Det var frizoner för dem som inte var heterosexuella – och de var frizoner inte bara för att maffian opererade där utan för att dessa frizoner var en naturlig fortsättning på den muskulösa och välbeväpnade kultur som alltid varit ett tydligt stråk i den amerikanske civilisationen – kofösare, guldgrävare och skogshuggare var praktiskt lagda människor och anammade därför en mycket liberal syn på det här med könstillhörighet. En söndagsdans i ett guldgrävarläger i Kalifornien 1849 skulle få dagens Prideparader att verka lika normbrytande som en bingokväll i Kungsör.

Ingen skulle kommit på iden att ge sig in på en sådan söndagsdans för att ”knacka bög”.

Att man kan försvara sig själv är helt enkelt nödvändigt som världen ser ut. Det kommer alltid att finnas onda människor som vill ge sig på andra människor och skada dem – och de kommer alltid att välja offer som inte kan försvara sig.

Onda, bigotta människor kommer aldrig att vara möjliga att upplysa – detta samhällets bottensediment av personer som är arga och förbittrade därför att andra inte förstår hur bra de är – dessa personer kommer alltid att finna en politisk eller religiös förevändning för att få gå till attack.

Och när de gör det funkar det liksom inte riktigt att hålla hbtq-diplomet framför sig som skydd.

Foto: Fibonacci Blue

1 comment

Add yours
  1. 1
    Torbjörn Karlsson

    Borde samtliga medborgare i Frankrike, Belgien, Spanien, Storbritannien också beväpna sig i skydd mot terrordåd? Eller är det bara när det är just homosexuella som är utsatta det är nödvändigt?
    Din mentalitet skiljer sig inte från vilken konservativ Republican som helst, de förespråkar alltid mer vapen istället för mindre vid sådana här händelser.

+ Leave a Comment