Sandström sågar Mazzucatos bok ‘The Entrepreneurial State’


I senaste numret av Ekonomisk Debatt recenseras Mariana Mazzucatos bok ‘The Entrepreneurial State’ av Christian Sandström, docent vid Ratio och Chalmers. Mazzucatos bok rönte stor uppmärksamhet i Sverige under hösten när hon var på besök och föreläste.

Rinnovationsrådet-almi-vinnovaegeringen har gjort innovationspolitik till en paradfråga den senaste tiden och inte sällan lutat sig på Mazzucatos tes att staten har en central och underskattad roll i innovationsprocessen. Man har inrättat ett “innovationsråd” och en “industrikansler” och hoppas att detta ska göra susen.

För den som är intresserad av innovationspolitik är Sandströms recension mycket läsvärd då den vederlägger Mazzucato på punkt efter punkt:

“genomgående uppskruvad, bitvis raljant och emellanåt osaklig på ett sätt som inte anstår en forskare. När detta kombineras med en bristfällig teoretisk förståelse för innovationspolitik och en empiri som i bästa fall kan beskrivas som anekdotisk blir det svårt att ta Mariana Mazzucatos bok på allvar.”

Man kan fråga sig om så kallad innovationspolitik någonsin kan bli bättre än när Tillväxtverket festar loss på Grand i Stockholm. Läs recensionen!

http://www.nationalekonomi.se/sites/default/files/NEFfiler/43-3-cs.pdf

 

+ There are no comments

Add yours