Så som i Nigeria så ock i Sverige


Svenskar stoltserar gärna med vårt sekulariserade sinnelag. Att vi med vetenskap och modernt sunt förnuft har lyckats bryta ner vidskepliga föreställningar och att vi numera tänker fritt, sant och rationellt i alla sammanhang. Vi skrockar gärna lätt förnöjt åt nyheter från Långtbortistan där mer primitiva kulturer visar upp sitt vidskepliga och oförnuftiga tänkande och får lida konsekvenserna av det.

Problemet är bara att vår egenutnämnda överhöghet inte bygger på särskilt mycket. Under hela vår moderna tid har vårt samhälle gång på gång visat prov på just ett liknande magiskt tänkande som den stackars nigerianska helgbrädgagöraren. Gång efter annan så har vi gett oss på socialistiska galenskaper i alla möjliga varianter och kulörer – alltid med inställningen att dess ofrånkomliga katastrof inte kommer drabba oss, så länge vi gör det för att vi är goda, för att vi är solidariska, för att vi är en humanitär stormakt så kommer gudarna stå oss bi och kulan inte skada oss. Jodå..

Det ultimata beviset för att vi på riktigt tänker såhär måste vara det som Boris nämner: Punkar-Dannes armband med texten “tafsa inte” som skulle förhindra sexuella trakasserier ute på gator och torg. Må så vara att det är politikeretablissemanget som är de verkligt galna och som någonstans i någon form faktiskt tror på att sådana patetiska symbolhandlngar skulle hjälpa ens lite grann, men det är fortfarande svenska folket som tillåter det att fortgå. Uppenbarligen anser de sömngående svenskarna att det är såhär ett ledarskap ska se ut. Dårarna vid makten accepteras av ett lika vidskepligt och sossetroende folk. Deras magitänk är också vårt.

Skillnaden till vildarna ute i det mörkaste Afrika ter sig plötsligt inte särskilt stor.

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment