Putin, bögar, knark och gruppsex


Västvärldens kulturskribenter jublar nu emedan en nyskriven balett om Rudolf Nurejev satts upp på Bolsjojteatern; nakna mansrövar, homosex och lite annat smått och gott.

Tänka sig.

På den ryska nationalscenen. (St till exempel Stefan Ingvarssons uppsluppna text i dagens Expressen.)

Och?

Det enda det innebär är att Vladimir Vladimirovitj Putin till slut förstått det överheten begripit sedan länge i västvärlden – allt det som ansågs farligt för den bestående ordningen eftersom det hotade sedvänjor och moral är tvärtom bra för den bestående ordningen.

Om sexuella minoriteter får en framträdande plats i det offentliga livet tar man jästen ur degen.

Om man låter människor ägna sig åt sex av varje upptänkligt slag, droger och rock n´roll så kan överheten få fortsätta i lugn och ro som tidigare.

Nej, det är inte så att jag i sig anser att sex av varje upptänkligt slag, droger och rock n´roll är något som bör förbjudas – men om man tror att total frihet på det området innebär total frihet för individen i samhället då ska man aldrig stanna till på stan när det står en person där med tre koppar och vill att man ska gissa under vilken kopp hundralappen ligger … för då hör man till den lättlurade sorten.

Listigt spelat av Vladimir Vladimirovitj!

Det som händer nu efter att man fått se nakna mansrövar på Bolsjojteatern är att en stor del av kritiken från väst kommer att tystna … om han i framtiden sätter in kravallpolis mot strejkande stålverksarbetare i Chelyabinsk eller Novokuznetsk kommer det inte att bli speciellt uppmärksammat i västmedia … nu har ju Vladimir Vladimirovitj visat sitt frisinne.

(Bild 1: Frågan om queerkultur och den ryska mentaliteten och kulturen historiskt sett får ju dock en lätt konstig vridning om man bara diskuterar förtrycket mot homosexuella i Ryssland i dag och inte diskuterar den folkligt accepterade queerkultur som fanns till exempel bland sjömän och skogshuggare och jägare i Sibirien. Det är ju dock en ganska muskulös queerkultur vi talar om … och de som skämtar om Putins framträdanden med bar överkropp förstår kanske inte riktigt hur rätt de har.

Bild 2: Osip Brik, Lili Brik och Vladimir Majakovskij … jag har alltid fascinerats av att man i västerlandet alltid verkar anta att det var ett menage á trois där Osip och Vladimir ”delade” på Lili … i Ryssland antar man det som ganska självklart att det också var så att Lili ”delade med” sig av Osip.

Alltså … en möjlig diskussion man kan föra är att queerkultur i de slaviska länderna inte i sig historiskt sett inneburit förföljelser bland vanligt folk – såvida man inte uppfattat uppträdandet som allmänt anstötligt; typ samlag eller förevisande av könsorgan på offentlig plats – men det motstånd och den motvilja man skulle visa i ett sådant fall skulle gälla oavsett vem det var som förevisade könsorganen … även om det var extremt heteronormativa personer som gjorde helikoptern.

Det är helt enkelt en fråga om folklig anständighet och inställningen att det som händer i den sibiriska timmerkojan stannar i den sibiriska timmerkojan.)

+ There are no comments

Add yours