Pascalidous desinformation om knarknazister och svarta väljare


På tisdag är det val i USA och hela världen deltar i kampanjande helt utan självdistans eller skrupler, precis enligt förväntan när så här mycket etatistiskt drama är på väg att förlösas. Eventuellt är det här valet dessutom en riktig gamechanger, som de flesta med lite insyn är medvetna om, både kulturellt och policymässigt. Därför är det också extra smärtsamt att vara någotsånär desillusionerad och konsumera tyckonomiska informationsbitar, särskilt när de inte så framstående tänkarna lägger ut texten i teve.

Nazister ska ösa knark och sprit till svarta

I bubb.la premium har vi löpande diskussioner om hur svenska MSM gör bort sig. Nu senast rör det sig om en nyhetsanka som tagit sig över atlanten och ut i svenska etern, där nyttiga idioter rapar upp det som om det vore sanning. Detta sker dessutom efter att amerikanska medier bemödat sig att vederlägga och gå vidare.

Ingen mindre än Alexandra Pascalidou, nyligen nominerad till Stora Journalistpriset, utbildar svenska tittare i denna senaste hemskhet. I Tv4 Nyhetsmorgon (och i Dagens Nyheter) får vi lära oss att Trumpsupportrar åker “till ‘svarta ghetton’ och ÖSER ut KNARK och SPRIT” i samhället som strategi. Hon får i detta inlägg klä skott för mycket som är skevt i debatten, och ärligt talat får hon skylla sig själv eftersom hon tagit på sig rollen som en av de mest högljudda idioterna i etern. Ingen mängd plagiat, dumma analyser eller andra pinsamheter kan stoppa henne – vilket hur saker än ligger till är mycket imponerande. Vi hoppar över tramset om SD på Grand och går direkt på presidentvalet. Transkribering följer efter klippet (hoppa till ungefär 9:55 för att höra det som transkriberas).

Jag kan ju säga att jag har dessvärre kusiner i New York som kommer rösta på Trump för att de beundrar honom därför att han är en sån fraamstående ehh affärsman för dom säger i USA älskar vi rika män och det här är alltså grekiska invandrare som åkte till Astoria – grekghettot – på 60-talet och idag har blivit jätterika och har d jättefina liv så det är väldigt otippade människor som röstar av väldigt olika skäl.

Ehhh j a Trump-supportrar åker runt till svarta ghetton och ÖSER ut ss KNARK och SPRIT (Programledare: Knark?? AP: Ja) inför valet för att inte svarta ska rösta på Demokraterna (Programledare: Har du källhänvisning på det? AP: Ja, absolut jag har källhänvisning på detta ehh och jag har sparat klipp och det är flera nyhetsbyråer som har eehh skrivit om detta, framför allt amerikanska tidningar…) ehh så att man använder väldigt märkliga metoder för att motverka förutom de smutskastningskampanjer OCH enorma lögner som ju har använts i den här valkampanjen

… jag … samtidigt så ser vi det senaste slaget mot Hillary Clinton … Susan Sarandon den här ikonen ni vet skådespelerskan som går ut och säger ”jag röstar inte med könet” det finns ju väldigt många som också är väldigt besvikna på Hillary för hon ÄR faktiskt en del av systemet, det är en familjedynasti, det här är en familjeangelägenhet. Jag tror att Billary vinner, jag tror att liksom den här dynastin Clinton vinner – med knapp marginal –men jag tror att Trump och allt liksom allt han har ehhh gjort under den här kampanjen har SKADAT förtroendet FÖR politiken men också ehh skadat också ehh  du vet ehh situationen inte bara i USA utan i hela Europa. (PL: Men det är oerhört tragiskt om han använder valsedeln som hämnd mot systemet)

Det låter lite på diskussionen som att Trumpkampanjen delar ut droger. Först och främst låter det mer som något som Hillarykampanjen skulle syssla med – med tanke på att de sett till, med vattentäta skott mellan organisationerna, att anordna våldsamheter (såkallad “bird dogging”) med hjälp av bland annat hemlösa, för att ge allmänheten en bild av att Trump orsakar en våldsam kultur (enligt videoupptagning från Project Veritas, som även rapporteras av MSM som exempelvis Washington Times).

Detta har såklart MSM underrapporterat trots att de hjälpt Hillarykampanjen att sprida just det narrativet samtidigt som de underlåtit att rapportera våldsamheter kopplade till Demokraternas konvent och möten. Att nazister som hatar demokratin ska ÖSA ut KNARK och SPRIT i det svarta communityt passar med andra ord in i deras världsbild och vips får vi tre dagars nyhetscykler med mer hittepå som valkåren numera tycks se rakt igenom (hint hint, krisande medier).

Anka eller inte anka – det är frågan

Hur vet vi om detta är sant eller ytterligare en fabulering? En flitig premiummänniska rekommenderar google som verktyg och rapporterar sina fynd: Ett gäng troll från TheRightStuff har trollat journos (det är i allmänhet inte jättesvårt, tänk på att AP är en av dem) i mailkonversationer. En artikel på sajten Daily Caller rapporterar om Politico’s spridande av trams:

CONFIRMED: Politico Ran Laughably Fake Story On Alt-Right Voter Suppression

”Put flatly: Despite what Politico’s most popular Nov. 2 story might tell you, there is no insidious plan to suppress the black vote with 40 oz. beers and marijuana in areas around voting stations. Further, there is no actual evidence of the plan aside from anonymous musings emailed to Politico.

Like the bogus origins of Pepe the Neo Nazi, the charade was surprisingly easy to execute: An alt-right personality simply lied to a reporter who had a clear agenda, and the reporter in turn reported those lies as fact, albeit with a caveat that he couldn’t obtain independent verification.

Ben Schreckinger’s Wednesday story at Politico quickly inspired hysteria among the media and pundit class, breathlessly spreading across the web and causing a scramble among local officials to adequately man the election ramparts.

screen-shot-2016-11-04-at-17-52-05Till Alexandra Pascalidous försvar så har hon faktiskt källor på detta. Här är artiklen på Politico. De var såklart inte ensamma om att sprida informationen, som Pascalidou noterar. Även The Times berättar om det. Att journalister är villiga att tro sånt här, eller implicit lyfta fram det som något som skulle minska valdeltagandet bland afroamerikaner, förklarar förtroendekrisen i media. 

Samhällsdebatten har varit i full tilt ett tag och det ser inte ut som att det finns någon ljusning i sikte för MSMs del. Hur som helst är det otroligt tröttsamt att den här ankan kan spridas i flera dagar och dementeras – innan samma cykel ens hinner börja i Sverige. Utöver Pascalidous desinformation, som ser misstänkt ut som ett av hennes många olycksfall i arbetet, så har svenska medier såklart börjat sprida det. Roligt nog har Dagens Nyheters ingresskrivare missförstått något och skrivit att nazisterna ska dela ut cigaretter.

Vi i bubb.la premium inväntar nu Stora Journalistpriset efter denna djuplodande granskning.

3 Comments

Add yours
 1. 2
  magnus

  Ett “tekniskt” önskemål. Podden (eller vad det är uppe till höger på sidan) går inte att spola (iaf inte i Operaläsare). Men har Soundcloud och prenumererar på Radio Bubbla (hör det är bubbla nu) där, så inget problem egentligen! 😉

  Jo förresten, nu stanna plötsligt radion och lade markören på startposition till vänster, så måste lyssna om första minutrar …innan den troligen stannar igen…

  Länka Soundcloud-kanaler intill radion här på webbsidan?

  • 3
   Martin Eriksson

   Spelaren längst upp är inte en podcast utan en nätbaserad radioström. Den är alltså närmast jämförbar med att slå på en vanlig radio och precis som i det fallet går det inte att spola. Vi får fundera på att länka till podcastversionerna intill spelaren. Tack för feedback!

+ Leave a Comment