Jerlmyrs feministiska stadsplanering


Det finns måhända några individer i vårt avlånga land som ännu inbillar sig att de borgerliga inte är genomimpregnerade med postmodernistiskt trams, för att råda bot på det så presenterar jag den moderata storpotäten Anna König Jerlmyr.

Anna Margaretha König Jerlmyr, tidigare Anna König,[1] född 9 maj 1978, är en svensk politiker. Hon är gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad och oppositionsborgarråd sedan den 20 oktober 2014.

Hon var riksdagsledamot för Moderata samlingspartiet i Stockholms stads valkrets från 2006 till 2010. Hon var ledamot av Arbetsmarknadsutskottet, suppleant i Försvarsutskottet och suppleant i OSSE-delegationen 2006-2010.[2] Hon fick förnyat förtroende i valet 2010, men valde att övergå till en post som socialborgarråd.

Vad har Jerlmyr hittat på, månntro? Vad sägs om lite “feministisk stadsplanering“?

Frågorna hopar sig. Kan inte kvinnorna ta bilen från förorten in still stan? Gillar män att designa otrygga miljöer? På vilket sätt är nattvandrande mammor “stadsplanering” och hur planerar man en allmän plats för att bara män ska känna sig välkomna där? Det är ett minst sagt rörigt inlägg som hon skrivit. Låt oss göra några instick i hennes text.

forskare visar att en stad som byggs för kvinnor blir mer tillgänglig för alla. I stockholm byggdes tidigare staden av män, för män.

Nicke nyfiken undrar, om man nu vill att staden ska bli tillgänglig för alla är det inte då bättre att bygga den för alla och inte specifikt för kvinnor? Man kan även fråga sig på vilket sätt män byggt en stad för män, spatserar vi på ett så säreget sätt att kvinnor inte kan använda samma gågator som män? Manspreadar vi så pass att alla parkbänkar är överdimensionerade? Är de enda butiker man hittar sådana som skyltar med whiskey, tobak, jakt och fiske och kanske strippklubbar? När jag vräker mig fram på Drottninggatan med en privilegierad mans bestämda steg så ser jag förvånansvärt många kvinnor som vågat sig ut på gatorna trots att de måste känna sig som villebråd i denna råa, brutala och maskuliniserade miljö.

Det behöver inte vara svårt, utan handla om ökad belysning, att bygga bort gångtunnlar, klippa ned skymmande buskage. Men det behövs. Vi har offentliga platser i Stockholm där nästan enbart män dominerar. Det måste vi ändra på!de nattvandrande mammorna i Rinkeby är ett lysande undantag men det behövs mer.

Här börjar Jerlmyr komma närmare. Kvinnor är alltså rädda för sitt fysiska välbefinnande och visst kan jag förstå att man idag drar sig för att kliva ner i en dunkel våldtäktsgrotta på orten. Jag kan faktiskt informera om att män inte heller är överförtjusta i att bli överfallna nere i suspekta tunnlar och män är trots allt mer utsatta för andra mäns våld än vad kvinnor är. Vi kan dock påminna oss om att både män och kvinnor har använt gångtunnlar i årtionden utan större besvär men något har förändrats på senare tid vilket Jerlmyr själv poängterar.

 Idag vet vi att kvinnorna upplever otrygghet i högre utsträckning och att det framförallt är kvinnor som undviker att röra sig ute på kvällen av rädsla att bli utsatt för brott……. Alla i Stockholm förtjänar att vara trygga, oavsett kön, oavsett bostadsadress eller bakgrund .

Vi kan anta att det förmodligen inte är kvinnorna i Täby som känner sig otrygga, vad kan det vara som gör att känslan av otrygghet ökar i exempelvis Rinkeby? Kan det ha något att göra med en viss samhällsutveckling de senaste decennierna snarare än maskulina arkitekter? Är det möjligt att det är ett problem som är orelaterat till hur välansat buskaget i ett området är? Jag uppmanar er läsare att samlas i små grupper och diskutera huruvida moderaternas “feministisk stadsplanering” är det som behövs för att åtgärda problemen eller om vi kanske borde snegla på punkt 1, 7 och 8 i Hans Herman Hoppes strategi, för att inte tala om att helt enkelt låta våra kvinnor beväpna sig. En puffra i varje handväska är bättre feminism än att göra sig kvitt lite buskage.

 

Har du något politiskt korrekt att rapportera? Då är det bara klicka dig fram till rapportsidan och knattra lös på tangentbordet.

PK-rapport

+ There are no comments

Add yours