HÄDISKA TANKAR I: OM DET DÄR MED ATT VANDRA TILL VALURNOR


(Det får bli en liten avkopplingsserie mellan de olika avsnitten i följetongen om kultursidor … det får bli några hädiska tankar eftersom de flesta tar alltför mycket som självklart.)

Det verkar som om alla retar sig på Ring P1. Vem tycker inte att de som slår numret och ställer sig i telefonkö för att berätta vad de anser om invandring, sjukvård, skatter, eller vädret är lite, lite … obegåvade (oavsett vad de tycker och om de är positiva eller negativa till en företeelse) … den bedömningen av deras förståndsgåvor förenar de flesta av oss – inte så att vi tycker att de som ringer har hjärnor som hamstrar, mer är det väl som att deras hjärnor ersatts av innehållet i en påse hamsterfoder.

Men de flesta nöjer sig med att bli irriterade … och kanske stänga av radion.

Men det som stör och oroar mig är att dumheten inte går att stänga av.

Det som stör och oroar mig är att om jag nu mot all förmodan skulle gå och rösta vid nästa val så skulle min röst vara lika mycket värd som en av de där märkliga människorna som ringer in sina åsikter (och det spelar ingen roll vad de tycker; om de är ”vänster”, ”höger” eller tillhör någon märklig religiös sekt).

… och … det stör mig en hel del.

Varför skulle någon som uppenbarligen i värsta fall är totalt styrd av vanföreställningar … och i bästa fall bara helt enkelt är dum i huvudet ha en röst som är lika mycket värd som min – eller någon annan skäligen normalbegåvad människa.

Jag är säkerligen inte ensam om att anse att antalet lätt rubbade människor numera är lite väl stort, och vad värre är – de verkar hela tiden bli fler.

Men jag känner mig ganska ensam om att se det som ett problem … utan alla andra verkar tänka något i stil med:

”Sån´t är livet. Inte så mycket att göra åt. Alla är lika mycket värda och demokrati är fint. Alla ska få vara med och bestämma.”

Så är det för det har det tjatats om sedan första fruktstunden i kuddrummet på dagis.

Vad som bjuds mig är därför tre alternativ:

  1. Ge mig ut på en gigantisk folkbildningskampanj, åka runt i landet, handgripligen koppla en backhammer på folk, dänga dem i backen, rulla ut dem ur de hektarstora foliesjok de lindat in sig i och sedan börja från början och typ berätta att jorden är rund och kretsar kring solen.

Känns inte som världen mest lockande alternativ. Så mycket tid har jag inte till mitt förfogande.

b.  Man tar sina chanser. Man går och röstar och hoppas på att de med någorlunda kunskaper och en rudimentär förmåga att tänka logiskt ska vara i flertal. Men jag som inte ens köper Trisslotter är inte så tilltalad av det alternativet. Känns faktiskt mer rationellt att just köpa en lott … eller två.

c. Stannar hemma och hoppas att ingenting blir värre.

Nu finns det förstås rätt många som kommer att tycka att mitt resonemang är elitistiskt och folkföraktande. Men de begreppen är inte alltid enkla att koppla ihop på det sätt som vanligen görs.

Man kan ju mycket väl vara elitist i min mening och vara det därför att man tror att människor i alla avseenden kan mer än de visar att de kan i dag, och att ingenting faktiskt blir bättre av att inte påtala att människor beter sig som om de hade fått innehållet i en påse hamsterfoder den dag de passerade den station på det löpande bandet uppe i himlen där Gud delar ut hjärnor. Att säga det är själva förutsättningen för att de ska börja tänka.

Att ge människor som inte bryr sig det bittersta om att försöka förstå hur världen fungerar, eller bryr sig om att lära sig läsa, skriva och räkna … eller ens är beredda att försörja sig själva möjligheten att få kontroll över andra – det är skadligt inte bara för oss andra … utan för dem själva. Då behöver de aldrig försöka bli bättre.

Och det är ju inte så att jag vill förvägra dem att uttala sin åsikter eller ordna sina liv som de vill.

Jag vill däremot förvägra dem rätten att ha någon makt över mitt liv.

De flesta verkar tycka att Karl-Oskars gamla motto ”Sköt dig själv och skit i andra” är så klokt och så rätt, så rätt.

Men de drar liksom inte konsekvenserna av detta – för de konsekvenserna måste väl vara att vi om vi gemensamt ska rösta om olika frågor så ska det vara om så få frågor som möjligt; typ hur nationens terrortorium gemensamt ska försvaras (fast till och med det gör mig något nervös.)

Om demokrati ska innebära att jag med jämna mellanrum ska spela roulette med min personliga frihet och mina möjligheter att ta ansvar för de mina och forma mitt liv som jag vill … då är jag inte speciellt trakterad av tanken på demokrati … inte om den ska definieras på det sättet.

Men varsågoda och ge mig en bättre definition, och jag blir väldigt glad om ingen kommer dragande med Churchills tankegång om att demokrati förvisso är ett uselt system, men det minst usla.

Kan vi inte bättre?

NÄSTA AVSNITT … HÄDISKA TANKAR II: MEN VEM SKA TA HAND OM ALLA HANDIKAPPADE?

1 comment

Add yours
  1. 1
    Antimon555

    Jag misstänker att Ring P1 är fejkat. Lyssna noga på rösterna nästa gång du lyssnar, det låter som att det bara är ett tiotal olika röster. Särskilt en kvinna som låter som om hon är i medelåldern och ganska överviktig, med relativt neutral dialekt men något gnällig melodi, förekommer mycket ofta.

    Jag skulle verkligen gilla en analys av röstmönster, om det finns någon duktig ljudtekniker där ute (Kanske något att efterfråga i Radio Bubbla?…). Någon nytta kunde väl den förb** övervakningstekniken vara till…

+ Leave a Comment