Facket behöver en lektion i solidaritet


Även om svenska fackförbund inte är kända för att bry sig om småföretagare slutar man aldrig att förvånas över deras hänsynslösa metoder när det kommer till att tvinga entreprenörer att skriva under kollektivavtal. Än en gång är det Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) som är ute efter att krossa ett bagarpars drömmar. Paus bagarstuga i Västerhaninge hotas nu av blockad om de inte skriver på avtalet.

Rainer och Maritha Paus, som driver bageriet, har tidigare förklarat för Livs att de inte är intresserade av kollektivavtal då samtliga tolv anställda är nöjda och företaget redan uppfyller villkoren på egen hand. Fackrepresentanten gav sig dock inte och började trakassera de anställda till den grad att de bytte till Hotell- och restaurangfacket (HRF). Nu planerar istället Livs systerförbund HRF att inleda blockad mot familjeföretaget.

Få sunda människor kan låta Paus berättelse gå obemärkt förbi. När maktgalna fackjättar bestämmer sig för att förinta ett entreprenörspars företag och livsglädje blir man knappast lyckligare över att leva i ett land där dessa organisationer har en enorm makt över arbetsmarknadspolitiken. Någon form av motstånd känns rimlig. Att de anställda lämnade fackförbundet skickar uppenbarligen inte tillräckliga signaler. Inte heller tyckte facken att det spelade roll att kollektivavtalen inte skulle förändra något för de anställda.

Initiativet Frihetsfika syftar till att bemöta fackets påstådda solidaritet med äkta solidaritet, den som är frivillig och som bygger på medmänsklighet. Vi ämnar överösa Paus bagarstuga med stöd och kunder samtidigt som vi vill att fler människor får upp ögonen för fackens hänsynslösa metoder. Vi uppmanar varje människa som respekterar företagare, avtalsfrihet och hyfs att sprida evenemanget till alla deras vänner och bjuda med dem till fiket.

Fackförbunden må vara resursstarka och brutala men kan knappast konkurrera med hundratals fria individer som åker till Västerhaninge för att smaka på Paus bakverk, visa sitt stöd och ifrågasätta blockaden. Allt som krävs för att facket skall segra är att vi goda människor slutar fika. Under måndagen har bageriet haft fullt upp med kunder och sympatisörer som besökt dem, några var till och med tvungna att sitta utomhus. Livs syntes till en kort stund under morgonen men lämnade redan efter två timmar, enligt personalen. Folk från olika delar av landet uttrycker sitt stöd i sociala medier och frågar om man kan swisha pengar till någon som kan köpa fika till någon behövande. Det är solidaritet. Låt oss visa facken att detta är den nya svenska modellen!

2 Comments

Add yours
 1. 1
  Göran

  Mupparna i västar från facket försvann bara under två timmar. Enligt rykten var de på lunch. Jag var ut till Pauls vid 14-tiden på måndagen och då var det fyra personer från maffian som hängde där. När jag fick vid 16-tiden var det tre maffiamedlemmar som hängde utanför dörren.

  Enligt andra gäster på Paus hade det varit mer folk än normalt på Paus under dagen. Det är inte bara gäster och personal på Paus som skulle drabbas av en nedläggning av Paus utan även resterande affärer i Västerhaninge centrum.

  Paus har ett litet fik i Haninge centrum och jag ska ta mig dig för att se om det finns någon form av maffia där med. Sedan ska jag åka ut till Paus på eftermiddagen, idag tisdag. Förutom att stödja Paus så har de faktiskt bra lunchmat och bakverk, så det är värt ett besök där bara av den anledningen. Dessutom kan man passa på att träffa lite frihetligt folk där och det är väldigt befriande.

  • 2
   Daniel Thilén

   Det stämmer att Livs kom tillbaka på eftermiddagen. När artikeln publicerades kände jag dock inte till det alternativt var de inte tillbaka ännu. Vad jag förstår så har Paus varit tvungna att stänga bageriet i Haninge så kolla gärna en extra gång först.

   Berätta gärna i eventet (https://www.facebook.com/events/1552383868420596/) när du har varit på Paus och fikat! =)

+ Leave a Comment