Ett försök att förklara tabu- humor


Tabun är svårt.

Det är ju oftast inga trevliga grejer som är tabubelagda i ett samhälle och är med rätta man helst låter bli att prata om dem. Att skämta eller göra annat vanvördigt är förstås uteslutet och om någon gör så likaväl så blir man lätt upprörd eller äcklad. Rimlig attityd på många sätt.

Ett problem bara: Det som nu är tabubelagt kommer att grävas ner ytterligare i ett konstigt hörn av det gemensamma medvetandet, bli än mer laddat och.. kittlande. Någonstans kommer någon alltid, utan undantag, att gräva upp det man försökt gömma undan. Om inte annat enbart för att se vad som händer.

Anton Magnussons karaktär Mister Cool röner upprördhet igen. Drevet som går på sociala medier växer i styrka och avbokningarna av Antons olika akter börjar regna in. Jag tänker inte försvara humorn hos Mister Cool, jag tycker inte det är särskilt roligt och jag föredrar när Specialisterna höjer humorsiktet från det mest grabbflamsiga sättet att provocera, men en sak måste jag få lov att poängtera för att inte bli tokig.

Det är inte låtarna i sig som är humorn. Kära känsliga kändiselit och andra nervösa nutidsmänniskor: Humorn när man bryter tabun uppstår när ni reagerar! Det är därför som de inte viker ner sig när folk konfronterar dem utan svarar ännu mer förbjudna saker – det får allting att gå ännu ett varv och för oss utanför som på sin höjd tycker det är barnsligt att tvångsmässigt skämta om pedofili eller vad det nu kan vara får oss en cirkus där det är kränkhetsarna som är clownerna, inte gänget bakom Mister Cool. Är det här verkligen så svårt att förstå?

Ju mer reaktioner som uppkommer, desto mer förstärker ni de tabun som vissa typer av människor närmast tvångsmässigt måste undersöka Det är okej att tycka att det är äckligt, vidrigt rentutav, men rätt agerande är att bara låta det vara – kanske skicka ett mail utan att vara i affekt och berätta att man blir illa berörd – och effekten som provokatörerna hoppas på kommer utebli.

Som ni agerat nu kommer vi antagligen bara få ännu mer pedofilskämt framför leden. Heja!

+ There are no comments

Add yours