Claes Hemberg och Avanza


Uppdatering. Claes Hemberg har slutat på Avanza, det betyder förstås inte att Avanza helt plötsligt förespråkar en ny linje så vi får se om Hembergs efterträdare kommer anamma en lika statskramande linje.

Claes Hemberg har länge varit den stora staten och Keynesianismens apologet trots sin förklädnad som talesperson för småsparare. Flagranta exempel är lätta att hitta på hans blogg, läs tillexempel varför han inte gillar Bitcoin.

Varför kan inte bitcoin bli en använd valuta? – För att stater, myndigheter och polisen skulle tappa kontrollen över samhället då. En valuta är ett sätt att få in skatt, men också styra ekonomin med mer gaspedal och mer broms när det behövs. Att släppa den möjligheten skulle ruinera samhället. Att inte våra politikerna eller ekopolisen insett detta och gripit in i debatten förvånar mig.

Eller hans syn på statliga e-valutor

Vad tror du om möjligheterna för en e-dollar och e-kronan? – Det är en drömvaluta för en stat. Här kan staten följa flöden, planera, mäta, ta ut skatt, stimulera och bromsa ekonomin. Det steget är helt naturligt och självklart. Det är tvärt emot en kryptovaluta som är rena mardrömmen för en hållbar stat eller ett samhälle.

Allt handlar om hur staten ska kunna detaljstyra ekonomin och utan det så ruineras samhället, hur en man med sådana åsikter kan låtsas ge råd till småsparare är svårbegripligt. Droppen som fick bägaren att rinna över för mig är dock hans reaktion när Chang Frick på Nyheter Idag försöke intervjua honom angående just Bitcoin.

STOCKHOLM Nyheter Idag ringde Claes Hemberg på Avanza för att få en kommentar angående Bitcoin.
– Ja, men jag har väldigt svårt, känner jag, att medverka i en tidning som inte tydligare tar ställning emot Sverigedemokraterna. Idag toppar ni med Putin, för mig var det bara en bekräftelse att det här är inte en tidning som jag delar värderingar med, säger Claes Hemberg på Avanza, till Nyheter Idag.

Jag kan inte annat än hålla med Totte Löfström att det är dags för Hemberg att gå i pension, så länge Claes är kvar är det omöjligt för mig att förbli kund hos Avanza.

 

5 Comments

Add yours
    • 5
      Johan Simu

      Det verkar möjligt att man får ge Avanza en chans till, man får se om Kull visar sig vara bättre.

+ Leave a Comment