bubb.la tre år


Idag fyller bubb.la-projektet tre år. Den 23 juni 2014 drog verksamheten igång och från och med den dagen har vi dag ut och dag in samlat länkar, skrivit rubriker och förhoppningsvis berikat era flöden på sociala medier. Ännu viktigare än länkaggregatorn är dock alla andra delar av det större nätverk där själva bubb.la bara är ett sammanhållande nav.

Som vi brukar göra på våra årsdagar ska vi här ge en överblick av vad som hänt inom projektet under året som gått.

bubb.la

Själva bubb.la har framför allt utvecklats invärtes under det senaste året med en rad nya funktioner för de redaktörer som ytterst får verksamheten att gå runt. Detta märks bara indirekt för läsare men förhoppningsvis har vi blivit snabbare och bättre tack vare detta.

Till det yttre är siten sig lik – nästan! Vi har börjat integrera våra kanaler i sociala medier mer med vår egen hemsida, så att man kan enkelt hitta våra Facebook-postningar och tweets via förstasidan. Vi har också ordnat så att varje radio bubb.la-klipp länkas från siten vid respektive nyhet och en hel del arbete har gjorts med nya kanaler (exempelvis Reddit) och med RSS-flöden och mobilappar.

radio bubb.la

Under det senaste året har radioverksamheten blivit mer professionell och stabil, framför allt genom att flera personer nu kan lägga betydligt mer tid på de olika arbetsmomenten. Vi har även lanserat ett nytt koncept i form av våra sändningar med ekonomitema, ett projekt vi själva är mycket nöjda och stolta över. Vi har även gjort ett antal specialsändningar, inklusive en 12 timmar lång valvaka i samband med det amerikanska presidentvalet, en särskild sändning på julafton och en mer än åtta timmar lång årskrönika med tillbakablickar över 2016.

Frihetligt

Vår aggregator för frihetliga blogginlägg har fått nytt liv sedan förra hösten med ny projektledare och mycket högre och mer stabil aktivitetsnivå. Förutom att siten nu fungerar som den från början var tänkt att fungera satsar vi nu på att expandera verksamheten. Nyligen lanserades Radio Frihetligt, en ny podcast knuten till siten som kommer att bjuda in frihetliga bloggare till samtal.

bubb.la premium

Vårt eget community av donatorer växer så det knakar, allt som allt har mer än 1000 personer blivit medlemmar, varav mer än hälften under de senaste 12 månaderna. Den gemenskap som bildats har överträffat alla våra förväntningar och diskussionerna håller så hög kvalitet att vi vågar påstå att det är ett av Sveriges absolut bästa forum. Under året flyttade vi också diskussionerna från Facebook till en open source-lösning och detta har varit en succé som ingjutit nytt liv i projektet.

I BBS-tråden som handlar om bubb.las treårsdag skriver några premiummänniskor:

“I det statsindividualistiska Sverige som borgerligheten helt har köpt och frihetliga mest bara pratade om droger, ris och öppna gränser så blev jag väldigt förvånad när jag hittade radio bubbla. Det var högst oväntat att höra frihetliga svenskar resonera kring hur konservativa värden kan vara en förutsättning för frihet.”

“CoraxConf, Freedomfesterna och LibertyCon var ju också starka minnen men det tror jag väldigt många fler än jag kan intyga. Jag tror diskussionerna på Compass på Malta var dem som inspirerade mig mest i år. Man inser hur livet borde vara och vilken nivå diskussioner bör ligga på.”

“Ett annat högenergi-tillfälle för mig är frihetsdebatten i Stockholm, som dels var en sjuhelsikes styrkedemonstration när vår obskyra rörelse så relativt enkelt kunde ta över en teaterlokal och sättet Per Bylund ägde sönder debatten var också smått fantastisk att vara med om.”

“Premiumboomen innebär ett livligt och festligt BBS som fallit väldigt väl ut med bra diskussioner och flera nya intressanta medlemmar”

Möten bortom internet

Naturligt nog är bubb.la ett internetbaserat projekt, men allt fler träffar genomförs online. Under året har en rad lokalgrupper dykt upp, självklart helt spontant organiserade av medlemmar, och ordnats dussintals träffar inte bara i Stockholm och Göteborg utan även i Jönköping, Linköping och flera andra orter.

Dessutom har en rad större arrangemang ägt rum i projektets regi. Först och främst Coraxconf på Malta i slutet av förra sommaren. Årets höjdpunkt för många av deltagarna och snart är det dags igen. Det finns fortfarande biljetter kvar till årets konferens.

Svenska Misesinstitutet har arrangerat sin konferens Freedomfest två gånger sedan förra sommaren och båda gångerna har vi ordnat en stor förfest kvällen innan.

I september arrangerade vi en debatt mellan libertarianen Per Bylund och marxisten Andrew Kliman och sålde slut på biljetter till Kägelbanan på Södra Teatern i Stockholm.

Vi har även medverkat på flera internationella libertarianska konferenser, bland annat med en stor bubb.la-delegation på Libertycon (f.d. ESFLC) i Prag tidigare i år.

Dessutom har två nya nätverk uppstått som håller träffar, nämligen en filosofisk studiecirkel i Stockholm samt Liberty Stockholm Toastmasters – en Toastmasters-förening för frihetliga personer där man gemensamt tränar sig på att tala väl och övertygande.

Sammanlagt har ca 100 träffar av olika slag anordnats sedan förra sommaren.

+ There are no comments

Add yours