bubb.la riskerar bli olagligt, det tackar vi för!?


Inom kort så väntar besked om EU:s nya internetpolicy. Två stora regeländringar väntas där framförallt länkskatten i ett slag kommer att göra så att hela bubb.las verksamhet, inklusive Frihetligt, blir olaglig. Att arbeta för att dra in trafik till andra aktörer som vi finner intressanta och läsvärda blir nu avgiftspliktigt och något man inte får lov att göra ens till medier som inte är intresserade av att ingå i länkskattesystemet.

Något överraskande är detta något som Martin ser som positivt. Han medger förvisso att det är en rätt magstark hållning, men samtidigt går det inte att blunda för att om detta blir verklighet så går det inte längre att gömma sig bakom demokratiska plattityder som att även om man vantrivs med systemet så är det i alla fall möjligt att bedriva opinion och göra motstånd. För alla med någon slags seriösare verksamhet än en enskild blogg så blir man nu att ses som kriminell av byråkraterna i Bryssel om man fortsätter att länka utan att betala sin licens. Olika aktörer kommer att välja att agera annorlunda. Lars Wilderäng med sin ambitiösa blogg meddelar att han antingen tar bort alla inlägg där han refererar till externa medier eller flyttar sin verksamhet utanflör EU. Martin å sin sida deklarerar bubb.las linje tämligen glasklart: Vi samarbetar inte. Vi fortsätter precis som tidigare och om EU vill få bort oss så får de först lov att bekänna färg. Det kommer inte vara vi som blinkar först.

Rimligen händer ingenting. EU vet förstås att om de skulle attackera en i ett större sammanhang beskedlig och harmlös nyhetsaggregator så skulle ett enormt strålkastarljus riktas på oss som de inte vill ha där. Att stänga ner oss vore en våldsåtgärd som skulle kosta betydligt mer än det smakar. Den som lever får se, men det finns en svag doft av papperstiger kring hela den här länkskatte- historien.

+ There are no comments

Add yours