Årets indoktrineringskalender är här!


I torsdags började SVT:s julkalender. Om man inte längre tittar på stats-TV är det lätt hänt att missa vilka åsikter propagandaorganet förespråkar till barnen just i år. Här kommer därför en redovisning av de viktigaste budskapen ur Selmas saga.

Årets julkalender handlar om den fattiga familjen Traskvist som bor i en liten stuga med pappa, mamma, två barn och morfar. Familjen har inte längre råd att bo kvar i deras trånga bostad efter att värden höjt hyran. I första avsnittet berättar föräldrarna för barnen att pappa varit på banken för att låna pengar så att de skulle kunna betala hyran. Banken sa dock nej.

Selma, den äldre av familjens två döttrar, blir förståeligt nog mycket ledsen och önskar sig därför i julklapp att de ska få bo kvar. Av en slump får hon reda på att vetenskapsmannen Efraim von Trippelhatt vill anordna en expedition till Tomtens rike. Efraim berättar att Tomten kan uppfylla människors inre önskan. Efraim, som saknar resurser för att genomföra detta själv, söker stöd och ekonomiskt bidrag av stadens akademi men får bara skratt till svars. Selma gör dock allt hon kan för att hålla hans motivation uppe i hopp om att få träffa Tomten och kunna delge sin önskan. I det andra avsnittet stjäl därför Selma en bok från ett lönnfack på en mycket exklusiv möbel i en antikaffär. Boken är av magisk karaktär och hjälper Efraim att få klarhet i var Tomtens rike ligger.

I det femte avsnittet får man träffa hyresvärden för första gången. Givetvis är hon en nidbild av en överklasskärring utan empati. Familjen, som inte betalat hyran och står i skuld till henne, försöker muta henne med maten som egentligen var till för julbordet. De försöker komma undan med att bara betala tillbaka en tredjedel av sina skulder till henne. När de ber om att få mer tid på sig säger hyresvärden på ett skadeglatt sätt att hon kan gå med på att låta dem bo kvar tills julaftons morgon.

I samma avsnitt får Selma och Efraim träffa en företagare, Herr Fabrikör, som blivit stenrik på att producera leksaker. Han visar sig villig att finansiera expeditionen eftersom det skulle ge hans företag så bra publicitet. Man får även träffa Herr Fabrikörs bortskämda son som blir arg för att han fått en grön istället för röd leksak av sin pappa. Sonen skriker på hushållerskan och ber henne hämta hans fem meter långa önskelista som han kaxigt visar upp för Selma. Han förklarar att han kommer få samtliga saker på listan. När Selma berättar om sin egen önskan om att få bo kvar i sitt hem hävdar sonen oförskämt att det inte är en riktig önskan.

Årets julkalender försöker alltså, utan minsta försök till att vara diskret, måla upp en konflikt mellan fattiga och rika. Företagare och hyresvärdar saknar empati och är bara intresserade av pengar och publicitet. Att kräva att avtal ska följas framställs som ondskefullt. Rika människors barn är bortskämda och saknar förståelse eller respekt för att andra barn inte har det lika bra. Nidbilderna är ytterst tydliga.

Det är givetvis tråkigt att familjen Traskvist behöver flytta men bankens nej och hyresvärdens hot om vräkning är väl inget annat än rimligt. Ingen vettig människa skulle låna ut pengar eller hyra ut egendom till personer som tror att lösningen på att man inte har råd att betala hyran är att ta ett lån. Ändå framställs föräldrarna som offer för den hänsynslösa hyresvärden och den snåla banken.

Stölden i avsnitt två är också ett väldigt underligt inslag. Det här är ett barnprogram. Givetvis kan ett sådant innehålla scener med omoraliska handlingar men då bör det rimligen följas av någon form av diskussion eller budskap i den kommande berättelsen som förklarar att detta var fel gjort. Istället blir konsekvensen ytterst positiv för Selma som får massvis med beröm och till och med en anställning som barnarbetare hos Efraim som tack.

SVT har använt julkalendern som propaganda i decennier men jag undrar om det någonsin varit så öppet och tydligt som nu. Propagandabudskapen dina barn matats med än så länge är:

1. Har du inte råd med hyran, ta ett SMS-lån!
2. Det är okej att stjäla om du verkligen vill ha något.
3. Att kräva att man följer avtal är utpressning.
4. Kapitalister bryr sig bara om pengar.
5. Rika människors barn är bortskämda snorungar.

Vilka budskap kommer vi få se under de nitton kommande avsnitten? Vem vet! Spännande är det i alla fall!

7 Comments

Add yours
  1. 1
    Anders

    1. Har du inte råd med hyran, ta ett SMS-lån!
    – Fast de fick ju nej. Så man kan också tolka budskapet som att den vägen till finansiering är stängd, eftersom den ju mycket riktigt inte är långsiktigt hållbar.

    2. Det är okej att stjäla om du verkligen vill ha något.
    – Ja, detta var märkligt. Men antagligen var bokhalvans existens okänd för möbelns ägare. Det gör ju såklart inte stölden tillåten, men ändå, handlaren kommer inte att sakna något.

    3. Att kräva att man följer avtal är utpressning.
    – Tja, det framgår väl aldrig varför hyran ska höjas. Är en sådan höjning verkligen i linje med avtalet?

    4. Kapitalister bryr sig bara om pengar.
    – Här tycker jag nog att du missförstått seriens attityd till fabrikören. Han ses väl som en god person, i och med att han hjälper seriens huvudpersoner? Visserligen på grund av att han själv tjänar på det, men jag uppfattade inte att det framställdes som dåligt. Klart att en investerare ska ha utdelning. Att expeditionen finansieras på rent kommersiell grund är väl för övrigt bättre, ur ett högerideologiskt perspektiv, än att söka finansiering från någon – antagligen statlig – vetenskapsakademi.

    5. Rika människors barn är bortskämda snorungar.
    – Stämmer vad gäller fabrikörens barn, men von Trippelhatt hade väl också rika föräldrar och hade inte alls blivit bortskämd. Det har väl snarare att göra med att fabrikören är en kul kille med tillgång till mycket leksaker, medan von Trippelhatts föräldrar var sura och bara brydde sig om den vetenskapliga metoden.

    • 2
      Daniel Thilén

      Angående SMS-lånet så var min poäng att det framställs som en möjlighet att låna pengar till att betala hyra.

      Jag håller inte med om att jag får sno något av en person som inte känner till dess existens (vilket Semla ändå inte kan veta att han inte gör). Om jag är hemma hos dig och tar något som du inte känner till att du har så ser jag det inte som berättigat. Om jag går in på din mark och börjar gräva guld så är det inte rättmätigt mitt.

      Angående avtalet. Visst, så kan det vara men det framgår ju inte av berättelsen och är inget som tas upp av familjen Traskvist. Och det viktiga här är att man skapar en nidbildskaraktär som kräver höjd hyra (utan att beskriva detta i mer detalj) vilket skapar associationen: Kräva mer hyra = Ondskefullt.

      Ja, det är visserligen sant att Herr Fabrikör framställs som ganska trevlig och om det bara var han som porträtteras på ett stereotypt sätt så hade det inte varit lika problematiskt. Det blir dock mer problematiskt när stereotypen om den rika profitdrivna kapitalisten förekommer både i husvärdens och Herr Fabrikörs karaktär.

      Jag ska inte gå in på vad jag tänkte om utmålning av von Trippelhatts föräldrar och Efraim själv. Hehe. Nog med konspirationsteorier för en dag.

  2. 3
    Rikard

    Hej.

    När det gäller stölden av boken så är det ju ett ‘victimless crime’: du kan inte bestjälas på något du inte vet att du äger, skulle man kunna hävda.

    Att en vetenskapsakademi avslår en idé om en forskningsexpedition som är rent ut sagt fnattig och bygger på tro, som i vidskepelse, så är det väl inte heller ett problem.

    Själv förväntar jag mig att det tills nästa jul har producerats en julkalender skapad av frihetliga människor i frivillig fri förening och egen finansiering – finns marknaden så brukar ju produkten skapas, och nog finns där väl en marknad för fler än endast statens julkalender?

    Kanske en julkalender med vikingatema, om kringresande handelsmän som idkar frihandel väl de lämnat kungens och jarlarnas inflytande, och därmed kan multiplicera den ringa rikedom de startat med. dessutom kan man väva in scener som visar att för att äga något måste man vara beredd att strida för detta, och så en avslutning med julblot och tillhörande gille.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    • 4
      Daniel Thilén

      Angående stölden se svar på kommentaren ovan.

      Ja, det är inget problem. Jag bara beskrev vad vetenskapsakademin gjorde för att man skulle förstå storyn lite bättre även om man inte tittat själv.

      Ja, vi får hoppas på en bubb.la-producerad julkalender tills nästa år. Svårt att finansiera något med samma produktionskvalitet som SVT:s dock. Ska se om vi kan få igenom att alla som har dator och därmed kan gå in på Frihetligt.se tvingas finansiera den. =)

    • 5
      Inte en idiot

      Rikard, du kanske får läsa på lite om “victimless crime” och vad innebörden är gällande t.ex. äganderätt.

  3. 7
    Zafir

    Med tanke på att föregående års kalendrar har handlat om semester i Kroatien eller varit främst riktad till vuxna så blir man tvärtemot glad när årets kalender är mysig, fylld med atmosfär och äkta gammaldags julstämning.

+ Leave a Comment