KTH prioriterar rätt inom AI
Artificiell intelligens är en het fråga och på många sätt kanske även en ödesfråga för mänskligheten, snart kommer AI inte bara köra våra bilar men AI kommer även styra stridsvagnar och drönare vilket för med sig svåra frågor som om vi bör låta AI ta liv och död beslut på egen hand. Ska terminatorn självmant få avgöra vem som ska leva och dö på slagsfältet? Ska din bil få välja att krascha in i en cementvägg, och därmed döda dig, för att kunna rädda dagisbarnet som just sprang ut på vägen?
Ovanpå det kommer även de långt mer komplexa frågor som hur vår självbild kommer påverkas när AI börjar komponera musik och skriva böcker, när till och med den mänskliga kreativiteten för konkurrens.
Därför är det betryggande att KTH har tagit in det riktigt tunga artilleriet som rådgivare. Hon framför många viktiga frågor, tycker jag.
Ai är inte neutralt. Etiska värderingar görs medvetet eller omedvetet av hen som skriver algoritmen. Oftast är det en man.
Applikationer med ansiktsigenkänning har visat sig misslyckas med att läsa av mörkhyade kvinnor eftersom den tränats för lite på dessa ansikten.
Dessutom kan historiska fördomar i datan föras vidare. Det leder exempelvis till att rekommendationer och beslut baseras på historiska manliga normer.
Om data kring en befordringsprocess samlas inom en bransch som systematiskt befordrat män framför kvinnor leder detta till att vi fastnar i förlegade värderingar.
Vill man befinna sig på den absoluta framkanten inom AI-etik så bör man alltså söka sig till KTH.
Obs, en viss sarkasm kan skönjas i denna rapporten.
+ There are no comments
Add yours