Det gröna frälset


Jag har funderat på att börja leverera vårt rökta kött till kunderna med hjälp av en gammal Mack-lastbil från början av 1930-talet. Jo, jag vet, den slukar sådana mängder bränsle att den kommer att påverka råoljepriset och skapa instabilitet i stora delar av världen. Utsläppen under transporterna kommer att vara så stora och driva på växthuseffekten så mycket att för varje kilometer som avverkas så kommer en del av isen på Antarktis som är lika stor som Iberiska halvön att smälta bort.

So what? Jag vill bevara det kulturarv som utgörs av gamla Macklastbilar.

Man kan utgå från att Miljöpartiet skulle förklara att skyddsjakt på mig var inte bara tillåten utan anbefallen. Det har skrivits en del om Åsa Romson och hennes gamla träskutas miljöpåverkan – men det märkliga är att ingen mer än jag verkar ha hakat upp sig på det här citat från Expressens inledande intervju:

”Fråga: Har du inte funderat på att göra dig av med båten?

Svar: Nej, det är också ett kulturarv som pryder sin plats och som gör att vänner kan vara med och segla och uppleva skärgården.”

Givetvis kan man segla runt med sina vänner i nya, ofarliga båtar och uppleva skärgården. Så det viktiga i Romsons svar är att hon anser sig ha rätt att bevara ett ”kulturarv”. Det går före miljöhänsyn.

Så jag köper en gammal Mack.

Och alla som är mot vindkraft kan nu hänvisa till Romson och säga att utplaceringen av turbinerna förstör kulturarvet. Kan bli intressanta miljödiskussioner framöver.

+ There are no comments

Add yours