CoraxConf 2017: Beckenbauer & Hoppe


När jag ska koppla bort från det offentliga samtalet i Sverige för att inte drabbas av politisk depression väljer jag ofta att se om gamla fotbollsmatcher där Västtysklands landslag från 1970-talet är en av parterna.
Då återfår jag tron på att det går organisera människor på sådant sätt att en viss förnuftig, logisk och fri ordning kan uppstå åtminstone fläckvis i världen … kunde det bli så de 90 minuter Helmut Schons manskap befann sig på planen så måste dessa fläckar kunna uppstå även när det gäller hur samhällen fungerar.
I slutet på juli kommer jag dock att kunna få uppleva ett offentligt samtal som innebär att det västtyska landslagets backlinje återuppstår och materialiseras i form av olika föredragshållare … och det sker på Corax Conf på Malta.
Anmäl dig nu och du får bland annat lyssna på:
HANS-HERMAN HOPPE: Den nutida filosofins svar på Franz Beckenbauer. Beckenbauers storhet var att han kunde överblicka hela spelet och att hans utgångspunkt var pessimistisk – inget framsteg var möjligt såvida inte man segrade i försvarskampen … ungefär som Hoppe som inser att vi inte lever i en tid av ständig utveckling och framsteg och att de politiska lösningar som lanseras över hela det politiska fältet bara ytterligare minskar individens frihet.
BRENDAN O´NEILL: Den samtida politiska debattens svar på Paul Breitner; vänsterbacken som också var vänsterradikal (som Brendan). Breitner var en extremt offensiv spelare trots sin position i backlinjen. Han gjorde tio mål i landskamper och han tillhör de mycket få spelare som gjort mål i två VM-finaler. Precis som Breitner präglas Brendan av defensiv säkerhet – alltid beredd att försvara de verkliga landvinningar folket kämpat sig till … men samtidigt ohejdbart aggressivt offensiv när han ser luckor i motståndarens resonemang.
MATTHEW REECE: Har på bloggen Zeroth Position etablerat sig som libertarianismens motsvarighet till det tyska landslagets högerback Berti Vogts – den senare gjorde sig känd som ”Terriern”, hans envishet kunde få världens främsta anfallsspelare att falla i gråt av uppgivenhet. Vilka finter de än försökte hade de Vogts framför sig, bakom sig, till höger och till vänster … det gick inte att ta sig förbi honom. Samma envishet präglar Reece alla motangrepp gentemot alla försök att försumpa libertarianismen och få den mer salongsfähig.
JEFF DEIST: En gång Ron Pauls rådgivare och stabschef och det innebar att han fyllde samma funktion som Hans-Georg Schwarzenbeck i den tyska backlinjen; Schwarzenbeck fick smeknamnet ”der Wasserträger” eftersom hans uppgift var att täcka upp bakom Beckenbauer när denne rörde sig uppåt på planen för att organisera motanfallen. I dag leder Deist Mises-institutet, vilket innebär att man kan säga att han liksom Schwartzenbeck efter åren som ”vattenbärare” gått in i en postion som coach.
Och även om man nu inte skulle vara intresserad av att se den tyska backlinjen återuppstå som föredragshållare på Corax Conf 2017 så bör varje tänkande individ som funderar på hur man bromsar utvecklingen i världen, för att därefter återvinna förlorade positioner och till slut kan skapa de där fläckarna i samhället där människor kan känna sig fria i verklig mening ta sig till Malta; för att lyssna delta i diskussionerna och få mod och inspiration.
(Och därmed har jag för evigt erövrat det vandringspris som går till den mest underliga marknadsföringen av en libertariansk konferens – men min baktanke är att locka tillräckligt antal fotbollsintresserade så att vi kan få ihop några beach-soccer-lag – jag tror Maltas stränder lämpar sig utmärkt för sådana aktiviteter.)

 

1 comment

Add yours
  1. 1
    Daniel Wijk

    Du kommer alltså ner denna sommar?

    Jag har/hade bestämt mig för att inte åka ner. Det är dock väldigt trist att missa så många bra talare och överlag intressanta personer. Förra året var väldigt bra och jag kan inte tro att detta året på något sätt kommer att vara sämre. Med mycket hög sannolikhet tvärt om.

    Sportboll är inte riktigt mitt nöje men ett par matcher har det dock blivit. Att sparka frihetsboll är dock både roligt och vackert på flera sätt.

+ Leave a Comment