Fem förslag för att motverka terrorism


Detta är ett gästinlägg från Emil Spets (Liberala Partiet).

Den 11 december 2010 utför Taimour Abdulwahab en självmordsbombning i centrala Stockholm där han endast lyckades döda sig själv. Den 7 april i år var det dags igen då Rakhmat Akilov kör en lastbil längs Drottninggatan i syfte att köra över oskyldiga människor. Vi har i mångt och mycket terroristernas inkompetens att tacka för att inte fler människor dog. Tyvärr är inte alla terrorister lika inkompetenta.

Vad skulle hända om en större och bättre planerad terroristattack med flera gärningsmän på flera olika platser utför terrordåd i Stockholm likt det som drabbade Paris i november 2015? Förhoppningsvis kommer vi aldrig att få reda på det. Men vi måste ändå planera för det.

Det svenska samhället är på många sätt mer sårbart än någonsin. Vi har en polisorganisation i kris, långt över 100 hemvändande IS-krigare och en politisk ledning som gång på gång visar att makten är viktigare än medborgarnas trygghet och frihet.

 1. Utvisa hemvändande IS-krigare
  Säpo har uppgett att runt 140 av de drygt 300 svenska medborgarna som har anslutit sig till IS senaste åren har återvänt till Sverige. Detta är inte vanliga invandrare eller asylsökande, det är krigsförbrytare, mördare och tickande bomber. Dessa människor måste utvisas så fort som möjligt. IS-krigarna som ännu inte har återvänt till Sverige bör stoppas vid gränsen; antingen fängslas eller skickas tillbaka. Bara genom att detta förslag genomförs kommer Sverige bli av med flera hundra möjliga terrorister.
 2. Skrota omorganisationen av polisen
  Den svenska polisen är i kris. Fler och fler poliser säger upp sig. Uppklarningen av brott har sjunkit under en lång tid. Det saknas tillräckliga resurser och polisen är överrösta med arbete. Omorganisationen förvärrar redan allvarliga problem. För att citera Leif GW Persson: “Nästan all brottslighet är lokal och då fungerar det inte med en central organisation. Det behöver man inte vara polis för att fatta”.
 3. Lätta på vapenlagarna
  Polisen kan inte finnas överallt hela tiden. Speciellt inte på landsbygden. Det går därför inte att ständigt förlita sig på att man får den hjälp man behöver av polisen. Det finns många exempel i världen där vanliga medborgare som lagligen burit vapen har lyckats stoppa terrorister och andra mördare innan polisen har hunnit till platsen. I Sverige är det olagligt att bära vapen och krångligt att införskaffa vapen. Det innebär att endast kriminella bär vapen eftersom de, i egenskap av kriminella, inte bryr sig om att det är olagligt. Vanliga medborgare blir då måltavlor som inte kan försvara sig.
 4. Se över morallagarna
  Polisens tid och resurser är värdefulla och det är därför orimligt att polisen ska försöka upprätthålla morallagar som t.ex. sexköpslagen och narkotikabrott. Om polisen skulle slippa ägna sig åt sådana brott – brott utan brottsoffer – för att istället kunna arbeta med förebyggande insatser mot terrorism skulle vi ha bättre förutsättningar att förhindra framtida attacker.
 5. Utbilda varandra
  Vi behöver också utbilda varandra i hur man bör agera vid en terrorattack. I attacken på Drottninggatan 7 april fanns det folk som sökte sig till platsen för att kunna få något på film trots att det spreds rykten om skottlossningar och att situationen på intet sätt var under kontroll. Samtidigt hyllas de som mitt i ett överhängande terrorhot källsorterar istället för att ta skydd. “Om man inte lever som vanligt vinner terroristerna”, sägs det. Men att källsortera istället för att söka skydd när ens liv är i fara är inte normalt, det är sjukt.

Man kan aldrig vara helt försäkrad mot terrorattacker, men om dessa fem åtgärder genomförs kommer vi en bra bit på vägen mot ett både tryggare och friare samhälle.

Emil Spets, Liberala Partiet

2 Comments

Add yours
 1. 1
  Rikard

  Hej.

  Ett råd i all välmening: frasen “brott utan brottsoffer” skadar din egen sak.

  Även rattfylla är “brott utan brottsoffer” – tills något går snett.

  Bättre är att argumentera för hur en säker arbetsmiljö skall kunna etableras för sexarbetare och hur slaveri i den branschen skall kunna motverkas.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. 2
  Jonas

  Oj vad populistiskt att skriva att de inte finns offer i sexköp eller narkotika.. jag är offer för narkotika som missbrukare…

+ Leave a Comment